top of page
Zoeken

Waarom minder vlees eten? 3 praktische tips voor vegetarisch eten

  • Foto van schrijver: Ann Eshaw
    Ann Eshaw
  • 30 aug 2024
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 20 sep 2024


waarom minder vlees eten beter is voor de gezondheid

EĆ©n van de stappen naar een bewustere levensstijl is je vleesconsumptie verminderen. Maar waarom zou je minder vlees eten? Het is toch zo lekker. Nou, vlees heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid (als je te veel van eet tenminste), het milieu en de dieren. Heb jij vandaag de beslissing gemaakt om minder vlees te eten, maar je weet niet hoe je het precies moet aanpakken? Lucky you, ik deel vandaag 3 praktische tips die ik persoonlijk dagelijks gebruik. Daar gaan we! Maar eerst…



Waarom is minder vlees eten beter voor onze gezondheid, het milieu en dieren?


Deze vraag beantwoordt het Voedingscentrum hier. Je hoeft vlees niet helemaal weg te doen. Zo krijg je met wat vlees in je dieet weer genoeg eiwitten, ijzer en B-vitamines binnen. Heb je per se vlees nodig hiervoor? Dat kan ik je niet vertellen. Vraag dat maar aan een diƫtist of je huisarts. Maar moet je iedere dag vlees eten? Nee, dat niet. Want te veel is slecht voor:


  • Onze gezondheid: Studies hebben aangetoond dat het eten van te veel bewerkt en rood vlees onze risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker verhoogt. Bewerkt vlees heeft ook vaak veel verzadigd vet en zout. Ook niet goed voor je gezondheid.

  • Het milieu: Wist je dat ons eten verantwoordelijk is voor 20-35% van de uitstoot van alle broeikassen? Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Voor het maken van vlees hebben we veel land, water en voer nodig. Dan moeten we veevoer ook nog vervoeren. Dat heeft ook impact op het milieu.

  • De dieren: Dit is volgens mij wel een logische reden. Dieren in fabrieksboerderijen worden namelijk vaak gehouden in krappe omstandigheden. Hierdoor lopen ze verwondingen of ziekte op door stress, maar ook door gebrek aan ruimte of voedingsstoffen. We proberen allemaal waarschijnlijk hier niet aan te denken als we vlees eten, maar dit is wel de realiteit.


Wat zijn nou die praktische tips om minder vlees en meer groente te eten? Ik ga je niet vertellen om meer peulvruchten en noten te eten. Dat weet je allemaal al denk ik. Lees lekker verder voor 3 praktische tips die je zullen helpen om ook echt wekelijks minder vlees te eten en niet slechts af en toe.



1. Maak een plan: hoe vaak wil je vlees eten?


minder vlees eten begint bij de supermarkt

Wij doen thuis wekelijks boodschappen. Zo denken we van tevoren al hoe vaak we vlees willen eten. Voor ons is dat drie keer vlees voor avondeten per week. Sommige weken is dat wel vier keer, maar niet meer dan vier per week. Lunch is altijd of vegetarisch of vegan.



Denk ook meteen na over wat je gaat maken op de dagen dat je vegetarisch of vegan gaat eten. Een weekmenu is superhandig!


Wil je hulp hierbij? Gebruik het Menu van de Week van het Voedingscentrum. Ze hebben wekelijks echt lekkere en simpele recepten. Zoals dit heerlijk vegetarisch gerecht dat je slechts 15-30 minuten aan tijd kost!



2. Vervang je broodbeleg


Wat eten wij vaak brood, hĆØ? Brood voor ontbijt. Brood voor lunch. Nou, dat zijn al twee van je drie maaltijden per dag. Kies je vaak vleesbeleg? Liever niet, want dat is bewerkt vlees en we hadden eerder gelezen dat dat juist slecht is voor je gezondheid.


minder vlees eten begint bij ander beleg

Maak het een gewoonte om alternatieven te kopen. Je kan natuurlijk gewoon kaas of pindakaas op je brood doen in plaats van vleeswaren. Maar je kan ook eens wat anders proberen. Denk aan hummus! Die vind je tegenwoordig overal Ʃn in verschillende smaken. Of heerlijke geprakte avocado met je lievelingskruiden erop. Hier vind je nog veel meer voorbeelden om uit te proberen.



3. Gebruik smaakmakers.


Waarom eten we zo vaak vlees? Omdat het lekker smaakt! Vegetarische of veganische gerechten missen vaak weleens wat. Zoals een hartige smaak. Maar daar kan jij verandering in brengen.


minder vlees eten met smaakmakers

Denk aan het toevoegen van verse of gedroogde kruiden. Experimenteer met verschillende specerijen om te kijken wat jij het lekkerst vindt. Andere smaakmakers zijn uien, knoflook en paddenstoelen. Een beetje bakken in olie en je hebt al meteen veel meer smaak aan je gerecht toegevoegd. Andere plantaardige smaakmakers zijn boter, plantaardige bouillon en azijn. Meer voorbeelden van verse smaakmakers vind je hier.



Is vandaag de dag dat je de beslissing maakt om minder vlees te eten?

Lekker pushy dat tussenkopje, hĆØ? Minder vlees eten hoeft niet, het mag. Het is gezond. En lekker als je weet wat voor maaltijden te maken. Smakelijk eten!

Ā 
Ā 

Wil je dat ik over een bepaald topic binnen duurzaamheid schrijf? Laat het me weten.

Dankjewel voor je berichtje!

© 2022 by Duurzamer Gedrag.

bottom of page